Make your own free website on Tripod.com
           Homepage #        Rekovac #          Izlasci #      Mali Oglasi #    Foto Galerija #          Vodič #         Kontakt
                   NOVO NA SAJTU

   

              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                            vrh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                            vrh

                u Rekovac i Levač
Istorija Levca i Rekovca
Levac se kao zupa pominje vec u poveljama Simeona Nemanje i Stefana Prvovencanog manastiru Hilandaru, krajem XII i pocetkom XIII veka, kao i u zitiju Svetog Simeona (Nemanje) od Save Nemanjica. Prema ovim navodima Levac je ulazio u sastav drzave velikog zupana Stefana Nemanje. Staro srpsko selo Rekavice prvi put se pominje u pisanim izvorima turskog nacelstva i poreskim dokumentima 1595. godine kao Rakofac. Posle oslobodjenja od Turaka, Rekovac je postao deo knezevine Levac u sastavu jagodinske nahije. Naselje je usoreno oko 1836. g., a status varosice dobilo je 1886. g.
U srpskoj istoriji pominje se krajem 12. veka. Od Vizantije je oslobodjen 1183. godine, za vreme vladavine Stefana Nemanje. Naziv mu je dao knez Lazar Hrebeljanovic, jer se nalazi s leve strane Velike i Zapadne Morave. Zaklonjen planinama i posmatran sa visine lii na veliki levak , a i ceo ovaj kraj od oko 366 kilometara kvadratnih je poznat po vocnjacima i vinogradarima koji za pretakanje rakije i vina upotrebljavaju levak.
Geografski polozaj 
 
 
Varos Rekovac nalazi se na oko 30 km jugozapadno od Jagodine, na maloj reci Dulenki, u brdovitom kraju koji je poznat pod svojim istorijskim imenom Levac. Sa zapada se uzdizu visoki obronci Gledickih planina, a sa jugoistoka pribrezje planine Juhor. Ceo Levac prosaran je malim ali vodonosnim rekama.
Rekovac se nalazi u Levcu koji se prostire u sredisnjem delu Srbije i u jugoistonom delu Sumadije. Ovaj prostor, u obliku levka izmedju Gledickih planina i Juhora okruzuju reke Dulenka,Gruza, Lepenica, Belica i Temnic.
Opsti podaci
 
 
U Rekovcu i Levcu narocita paznja se poklanja poljoprivredi pa je zbog toga Levac najpoznatiji po vocarstvu i vinogradarstvu.
Levacki kraj je takodje poznat po etnografskim znamenitostima, narodnoj arhitekturi, zivom folkloru i samoukim slikarima.
Poseban turistiki znacaj ima veliki broj reka i suma koji pruza mogucnost za raznovrstan sportski i izletnicki ribolov, kao i za lov zbog raznovrsnog zivotinjskog sveta (divlje svinje, srne, lisice, zecevi, fazani).
Opstina Rekovac prepoznatljiva je i po jakoj firmi "
Levac" koja proizvodi vocne rakije, vina i sirupe, te po vrednim uzgajivacima jagodicastog voca koji godisnje proizvedu i po 30 tona malina, jagoda i kupina. I fabrika kablova ( FKS) dd.Provodnici Rekovac
  Danas u varosi Rekovac i jo 32 naseljena mesta ivi oko 17 hiljada stanovnika.
Rekovac spada medju mladja naselja Levaca. Prvi stanovnici ovog naselja doli su iz Crne Gore i bili nastanjeni u gornjem toku reke Dulenke. Naselje je ime dobilo po kucama koje su gradjene na samoj reci i vodenicama koje su se zvale rekavice. Jedna od najstarijih u Rekovcu danas je kuca Dusanke Kacarevic. Gradjena je od blata i drveta, a pokrivena ceramidom. Pred ovom kucom je turska kaldrma. U njenom dvoristu tri jasena i dva bagrema u obimu i do cetiri metra imaju preko 200 godina.
Rekovac je pre 150 godina bio varos zanatlija i trgovaca. Prepoznavao se po velikoj narodnoj pijaci, zelenoj i stocnoj. Radilo je ovde nekada dosta kafana i bilo soba za sve putnike namernike. U Levcu ima jedan hotel "Levac". Na mestu cuvene kafane trgovca Milana Perica, danas je sediste preduzeca "
Levac". Posle drugog svetskog rata i naglog razvoja gradova u okruzenju: Kragujevca, Kraljeva, Trstenika, Krusevca, Paracina i Jagodine, ljudi su isli u " Zastavu" " Kablar", " Petoletku", 14. oktobar"" Staklaru"...
Velika preduzeca u okolnim gradovima propadala su, a Levcani su ostajali golih ruku, bez sredstava za povratak u svoj kraj. Siva ekonomija im u Levac nije mogla doneti nista novo.

 

           Discoteke,Kafici,Kafei

          

            klikni na zeljeni kafic

                    Live Chat

        

 

 

 

vrh                                                                                                                                                                                                                                                                      
texty texty text text tex ty texty text texttexty texty text texttexty texty text texttexty texty text texttexty texty text texttexty texty text text texty texty text texttexty texty text tex tte xty texty text texttexty texty text texttexty texty text text tex ty texty text texttexty texty text texttexty texty text

details

texttexty texty text texttexty texty text texttexty texty text text texty texty text texttexty texty text tex tte xty texty text texttexty texty text texttexty texty text text tex ty texty text texttexty texty text texttexty texty text texttexty texty text texttexty texty text texttexty texty text text texty texty

text texttexty texty text tex tte xty texty text texttexty texty text texttexty texty text text tex ty texty text texttexty texty text texttexty texty text texttexty texty text texttexty texty text texttexty texty text text texty texty text texttexty texty text tex tte xty texty text texttexty texty text text

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      HomepageRekovac  |

       

       

       

       

                                   Copyright © 2003-2006 [Rekovac]. All rights reserved | Site made by Goran J.